Ανατομία της μύτης.

Η μύτη αποτελείται από ένα οστεοχόνδρινο σκελετό που καλύπτεται από τα μαλακά μόρια και το δέρμα.

Ο σκελετός αποτελείται από οστά και χόνδρους που συνδέονται μεταξύ τους. Ένα σημαντικό στοιχείο της μύτης είναι το ρινικό διάφραγμα και βρίσκεται μέσα στην μύτη. Το διάφραγμα είναι ένας κάθετος χόνδρος και χωρίζει την μύτη στα δυο ρουθούνια.

Τα μαλακά μόρια αποτελούνται από μυς, υποδόριο λίπος και δέρμα και καλύπτει τον σκελετό. Στο περιφερικό τμήμα στην άκρη της μύτης δεν υπάρχει οστέινος σκελετός παρά μόνο χόνδροι και μαλακά μόρια.

Ο Σκελετός της μύτης

Το άνω τρίτο της μύτης αυτό δηλαδή που είναι προς τα μάτια αποτελείται από τα δυο ρινικά οστά. Το μέσο τρίτο αποτελείται από χόνδρους. Το κατώτερο τρίτο αποτελείται από χόνδρους και μαλακά μόρια και είναι το πιο σύνθετο.

Οι χόνδροι της άκρης της μύτης έχουν ένα πολύ ειδικό σχήμα που αλλάζει από άτομο σε άτομο και δίνουν όλη την δύναμη τους στο να κρατάνε την άκρη της μύτης ανοικτή και να επιτρέπουν την ελεύθερη ροή αέρα μέσα από τα ρουθούνια. Η μεταβολή των χόνδρων κατά την Ρινοπλαστική πρέπει να σχεδιάζεται σωστά.

Το διάφραγμα είναι ένα σταθερό στοιχείο της μύτης. Είναι κάθετος χόνδρος και επενδύεται από βλεννογόνο (το ροζ τμήμα μέσα στην μύτη) και χωρίζει τα δύο ρουθούνια. Πολλοί άνθρωποι έχουν σκολίωση στο ρινικό διάφραγμα και αυτή εμποδίζει την αναπνοή.

Τα μαλακά μόρια

Οι τύποι του δέρματος που επενδύουν τον σκελετό κάθε μύτης ποικίλλουν. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στο πάχος και την σύσταση του δέρματος από λεπτό έως παχύ και λιπαρό. Γενικώς όταν το δέρμα είναι παχύ περιορίζει το αποτέλεσμα δεν δείχνει δηλαδή το ίδιο με το λεπτό δέρμα η χειρουργική των χόνδρων.

Όταν το δέρμα είναι λεπτό ακόμη και ελάχιστες μεταβολές του σκελετού είναι ορατές.